Huta Szkła Kryształowego Julia
W Hucie Julia stosuje się ręczną ? bardzo tradycyjną metodę produkcji, która niewiele zmieniła się na przestrzeni wieków.
Proces szklarski rozpoczyna się od wsypania do pieca hutniczego wsadu z wymieszanych składników z których najważniejsze to piasek kwarcowy i krzemian ołowiu.
To ołów nadaje szkłu kryształowemu jego specyficzne właściwości. Blask, rozszczepianie promieni słonecznych, miękkość ? która pozwala na wykonywanie finezyjnych szlifów - to najważniejsze z nich.
Po wytopie w temperaturze 1400°C szkło od godziny 7 rano jest wydobywane przez naszych hutników za pomocą piszczeli i nabieraków kulkowych. Temperatura rozgrzanego szkła, które trafia do drewnianych i metalowych form, sięga nawet 800°C.
Po procesie dmuchania lub prasowania szkła kryształowego trafia ono do odprężarki ? pieca w którym będzie powoli stygnąć. Uchroni je to od popękania w wyniku zbyt szybkiego ochładzania.
Ostudzone produkty trafiają na opękarkę ? stanowisko gdzie usuwana jest kapa - czyli nadmiar szkła, który powstał w wyniku wdmuchiwania do form.
Opękane produkty mogą trafić w ręce naszych zdobników, którzy ręcznie, przy pomocy tarcz diamentowych, wyrównują produkty, wykonują finezyjne nacięcia, usuwają ostre krawędzie . Po kilku etapach zdobienia produkty są chemicznie i mechanicznie polerowane oraz nabłyszczane na tarczy z włosia wielbłąda.
Każdy produkt wykonany w naszym zakładzie przechodzi kontrolę jakości wykonywaną przez naszych pracowników. Jeżeli kontrolerzy nie znajdą usterek wyroby można ręczenie zapakować i wysyłać do odbiorców.
Nawet 80% naszej produkcji trafia na eksport. Nasi klienci to firmy z m.in. Francji, Arabii Saudyjskiej, USA, Japonii, RPA.
Zapraszamy do zapoznania się z naszym filmem opowiadającym o procesie produkcji w dziale: Galeria