O turystyce kulinarnej na Tour Salonie
Wiadomo już, że mocnym punktem imprezy będzie konferencja dotycząca turystyki kulinarnej w Polsce. Dlaczego? Ponieważ z roku na rok ten temat staje się coraz bardziej poszukiwanym i modnym.
Idea podróżowania, którego motywem są kulinaria przybyła z USA, gdzie turystyka kulinarna jest już mocno wyeksploatowanym tematem. W Ameryce głównym motywem podróżowania są zakupy, a zaraz po nich na liście najpopularniejszych motywów są właśnie kulinaria.
W Polsce kwestie gastronomiczne były raczej dodatkiem do turystyki, a nie głównym motywem do podjęcia podróży. Każdy sezon pokazuje, że w polskim społeczeństwie dokonują się zmiany idące właśnie w kierunku turystyki kulinarnej.
Powodem tego jest ogromna ilość festiwali organizowanych w niemal każdym zakątku Polski. Począwszy od Winobrania, poprzez święta pomidora, czekolady, prosiaka, kurczaka, dorsza, truskawki aż do regionalne i ogólnopolskie festiwale kulinarne, które przynoszą duże zyski dla promujących się tam wystawców. To wystarczający powód, dla którego turystyka kulinarna może mieć przyszłość w Polsce.
Konferencja ‘Turystyka kulinarna – polski hit’ ma odpowiedzieć na pytania dotyczące tego kierunku rozwoju turystyki w naszym kraju. 17 października od godziny 11:00 do 14:00 będzie można wysłuchać opinii dotyczących szans polskiego dziedzictwa kulturowego na świecie.
Serdecznie zapraszamy!
Redakcja serwisu Escapador.pl